Лекція №3 для студентів 4 курсу, групи 4 – А л/с 16.09.2021р. Спеціальність – Епідеміологія Тема лекції: « Організація та проведення дезінфекційних заходів. Поняття про дезінфекцію та дератизацію. Організація імунопрофілактики».
Лисичанський медичний фаховий коледж
Лекція №3 для
студентів 4 курсу, групи 4 – А л/с 16.09.2021р.
Спеціальність –
Епідеміологія
Тема лекції: «
Організація та проведення дезінфекційних заходів. Поняття про дезінфекцію та
дератизацію. Організація імунопрофілактики».
Викладач: Радченко
І.І.
План лекції
1. Уявлення про
дезінфекцію.
2. Види дезінфекції
А. Осередкова дезінфекція росподіляеться:
- поточна дезінфекція – її здійснюють у
безпосередньому оточенні хворого або заразоносія;
- заключна дезінфекція – знищення збудника
інфекції після госпіталізації, одужання, виїзду або смерті.
Б. Профілактична дезінфекція
3. Фізичні заходи
дезінфекції:
- механічні засоби
- термічні і променеві засоби – це
використання високої або низької температури
4. Термічні засоби
дезінфекції:
- хімічний метод дезінфекції базуеться на
використанні хімічних речовин або їх поєднання з мийними заходами:
·
Хлоровмісні
засоби: хлорне вапно, хлораміни, дезам,гексахлор, дезеф, пантоцид.
·
Йод,
бром та їхні сполуки, дибромантин, йодоформ.
·
Похідні
фенолу: фенол, мильно-фенголова суміш.
·
Альдегіди:
формальдегід, бетапропіолактон.
·
Окисники:
перекис водню, надоцетова кислота, дезаксон – 1 и «первомур « ( « С – 4»).
·
Луги
·
Спирти
·
Поверхнево-активні
засоби.
·
Інші
хімічні сполуки
·
Стерилізація
- методи стерилізації:
1.
Паровий
метод.
2.
Повітряний
метод стерилізації.
3.
Променева
стерилізація..
4.
Газовий
метод.
5.
Стерилізація
хімічними речовинами.
6.
Дезінсекція
– це боротьба з комахами.
·
Дератизація
– поділяеться на профілактичну і знищувальну
·
Імунізація
Дезінфекція
Дезінфекція
- комплекс заходів, спрямованих на знищення або видалення
з об'єктів патогенних мікроорганізмів.
Розрізняють два види
дезінфекції - осередкову 1 профілактичну.
Осередкова дезінфекція
розподіляється на поточну і заключну.
Поточну дезінфекцію
здійснюють у безпосередньому оточенні
хворого або заразоносія
з метою запобігання розповсюдженню
збудників інфекційних
хвороб у довкіллі. Її
проводить медичний
персонал ЛПЗ. Двічі на
день проводять вологе прибирання із
застосуванням
мийних засобів; Дезінфікують
промаркований збиральний інвентар (посуд,
відра, мочалки); предмети догляду за хворими
знезаражують після кожного користування; білизну хворих у відділення збирають у бавовняні мішки
або металеві баки з кришкою,
після дезінфекції ці речі відправляють у пральню лікарні; речі хворого складають у мішок і відпра знезаражування; посуд, яким користувався
хворий, знезаражують і миють;
знезаражують автотранспорт, яким доставляли хворого.
Заключна
дезінфекція - знищення збудника інфекційної хвороби в епідемічному осередку
після госпіталізації, видужання, виїзду або смерті хворого. Її виконує
дезінфекційна бригада, що звичайно складається з 2 - З працівників (
лікаря-дезінфекціоніста чи помічника епідеміолога і 1 - 2 дезінфекторів).
Знезаражують збиральний інвентар ( віник, щитки, ганчірки), Відра і тази зовні попередньо
зрошують дезрозчином. Сортують і збирають у щільні мішки речі, що підлягають
камерній дезінфекції. Сміття, зібране в процесі
роботи складають у відро і заливають розчином або спалюють. Після цього
зрошують підлогу, знезаражують залишки їжі та посуд хворого. Обробляють стіни
поблизу ліжка хворого, опалювальні батареї, плінтуси, меблі, поріг і двері
кімнати. Обробляють інші кімнати та місця загального користування.
Профілактична
дезінфекція - знищення збудників та тих об'єктах довкілля, на яких вони можуть
з'явитися і призвести дозараження людей. Для цього проводять дезінфекцію питної
води,нечистот, місць громадського користування, пастеризацію молока,підтримують
санітарний режим у лікарнях, дитячих закладах,підприємствах харчової
промисловості.
Для дезінфекції використовують фізичні та хімічні засоби
знезараження.
Фізичні засоби:
1. Механічні засоби - чищення, вологе прибирання, прання,
витрушування, провітрювання приміщень.
2. Термічні і променеві засоби - це використання високої
або низької температури, висушування, ультразвуку, струмів ультрависокої
частоти, надвисокочастотного , радіоактивного опромінення, освітлення ультрафіолетовими
лампами. Це гаряче повітря або сухий жар; кип'ятіння; водяну пару; випалювання
і прожарювання; спалювання; пастеризація - це прогрівання харчових продуктів до
температури 70-80 С протягом 30 хв. або до 90 С протягом Зсек.; тіндалізація
(повторна , дробна пастеризація) при температурі 56-58 С протягом 1 год. щодня
впродовж 5-6 днів; холод: висушування; сонячне світло.
Хімічні засоби
Хімічний метод дезінфекції базується на використанні
хімічних речовин або їх поєднання з мийними засобами.
1. Хлорвмісні засоби: хлорне вапно, хлораміни, дезам,
гексахлор, дезеф, пантоцид.
2. Йод, бром та їхні сполуки. Дибромантин, йодоформ,
3 Похідні фенолу. Фенол, мильно-фенголова суміш,
4. Альдегіди: формальдегід, бета-пропіолактон
5.Окисники: перекис водню, над оцтова кислота
дезоксон-1 «Первомур» ( «С-4»)
6. Луги
7.Спирти
8. Поверхнево-активні засоби
9. Інші хімічні сполуки
Контроль якості дезінфекційних заходів здійснюють дезінфекційні
станції:- візуальний; хімічний; бактеріологічний
Стерилізація
Стерилізація - це звільнення об'єктів довкілля від усіх форм життя за
допомогою фізичних та хімічних чинників.
Стерилізація медичних
виробів - два етапи – достерилізаційний і
власне стерилізація.
Перший
стап - ретельне очищення їх від органічних решток.
Способи:
ручний і механічний.
Контроль
до стерилізаційної обробки: бензидинова, ортотолуїдтнова та амідопіринові проби.
З епідеміологічних міркувань одноразовий інструментарій
після використання негайно утилізують.
У лікарнях створюються центральні стерилізаційні
відділення.
Власне стерилізація проводиться такими методами.
1. паровий метод - здійснюють у парових стерилізаторах (автоклавах).
При тиску пари 147кПа і температурі 120 витримка повинна становити 45 хв. А при
тиску 196 кПа і температурі 132 С – 20 хв. У біксах без фільтра матеріали можуть
зберігатися до 3 діб, з фільтром - 20 діб.
2. повітряний метод стерилізації - проводять у
повітряних( сухо жарових) шафах. Необхідна експозиція при 160 С звичайно
становить 2,5 год, при 180 С - 60 хв.
3. променева стерилізація – ß і y промені великої енергетичної сили дають
виражений ефект. Використовується у промислових умовах.
4. газовий метод - застосовують для стерилізації
об'єктів, які не можна піддавати термічній обробці. ( катетери, зонди). Проводять
у газовій камері. Застосовують після ретельного провітрювання.
5. стерилізація хімічними розчинами - використовується
головним
чином для знищення поверхневої мікрофлори на
термонестійких
предметах ( полімерні матеріали, гумові рукавички).
Використовують перекис водню, над отцеву кислоту (
дезоксон- 1) і етиловий спирт.
Дезінсекція
Дезінсекція - це комплекс заходів і способів боротьби з комахами, серед
яких є і переносники інфекційних хвороб.
Заходи поділяються на запобіжні ( профілактичні) та винищувальні.
Профілактичні - вживаються з метою перешкодити розмноженню.
Проникненню 1 поселенню комах у природі, помешканнях, на тілі чи одязі людини а
також харчових продуктах.
Винищувальні дезінсекційні заходи:
- механічні - виловлювання, витрушування, пило
всмоктування
- фізичні - використання високих температур, спалювання,
прасування.
- хімічні - отруйні ( хлорорганічні, фосфорорганічні,
карбам. ати,
піретроїди). Для знищення комах називають інсектицидами,
кліщів - акарицидами, личинок - ларвіцидами, їх яєць -
овіцидами, Використовують репеленти
- біологічні – використання макро- і мікрооргфнізмів що
знищують комах. Приклад, для боротьби з личинками малярійних комарів
використовують рибу гамбузію, білий амур, товстолобика.
Дератизація – комплекс заходів, мпрямованих на знищення
шкідливих гризунів, які можуть бути джерелом або переносником інфекційних
агентів.
Поділяється на профілактичну і знищувальну.
Методи винищування гризунів:
- механічний
- хімічний - використання ратицидів
- біологічний - використання патогенних бактерій
Три форми організації дератизаційних заходів – дератизація
осередкову, одномоментну суцільну і планову суцільну.
Підвищення опірності організму до інфекції досягається шляхом
створення специфічного імунітету
Штучний імунітет виробляється активно і пасивно.
Активний імунітет створюється після введення в організм препаратів,
що містять антигени збудника. Називаються вакцинами.
Вакцинальним матеріалом служать живі і вбиті
мікроорганізми, їх токсини та анатоксини.
До живих відносять вакцини проти туберкульозу, туляремії,
бруцельозу, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного
паратиту,
сказу.
До вбитих - черевнотифозна, холерна, лептоспірозна,
кашлючна
Анатоксин - імунізуючим агентом виступає екзотоксин
збудника. Приклад: дифтерійний, правцевий, стафілококовий
анатоксини.
Пасивний імунітет - для його отримання використовують
сироватки і імуноглобуліни.
Профілактичні
щеплення можуть здійснюватися планово,
позапланово і екстрено.
На кожну дтину заповнюють «Карту профілактичних щеплень» (форма №063/о). Імунізація дорослих зипусується в «Журналі
облікпрофілактичних щеплень» (форма № 064/о). Статистична звітність - про
проведені щеплення складається щомісячно за формою № 86-лік,
пояснююча записка один раз у квартал і річна.
Лутература
1.К. М. Синяк. В.М. Гирін. Епідеміологія з основами
медичної паразитології. Київ. "здоров`я» 2001р стр 125 – 147
2. М.А. Андрейчин. В.С. Колча Епідеміологія.Тернопіль «
Укрмедкнига» 2000 рік.стр 50-59; 152- 157; 320 -326
Комментарии
Отправить комментарий