Лисичанський медичний фаховий коледж Лекція №3 для студентів 4 курсу, групи 4 – А л/с 27.09.2021р. Спеціальність – Епідеміологія Тема лекції: « Організація та проведення дезінфекційних заходів. Поняття про дезінфекцію та дератизацію. Організація імунопрофілактики». Викладач: Радченко І.І.
Лисичанський медичний фаховий коледж
Лекція №3 для студентів 4 курсу, групи 4 – А л/с 27.09.2021р.
Спеціальність – Епідеміологія
Тема лекції: « Організація та проведення дезінфекційних заходів. Поняття про дезінфекцію та дератизацію. Організація імунопрофілактики».
Викладач: Радченко І.І.
План лекції
1. Уявлення про дезінфекцію.
2. Види дезінфекції
А. Осередкова дезінфекція росподіляеться:
- поточна дезінфекція – її здійснюють у безпосередньому оточенні хворого або заразоносія;
- заключна дезінфекція – знищення збудника інфекції після госпіталізації, одужання, виїзду або смерті.
Б. Профілактична дезінфекція
3. Фізичні заходи дезінфекції:
- механічні засоби
- термічні і променеві засоби – це використання високої або низької температури
4. Термічні засоби дезінфекції:
- хімічний метод дезінфекції базуеться на використанні хімічних речовин або їх поєднання з мийними заходами:
· Хлоровмісні засоби: хлорне вапно, хлораміни, дезам,гексахлор, дезеф, пантоцид.
· Йод, бром та їхні сполуки, дибромантин, йодоформ.
· Похідні фенолу: фенол, мильно-фенголова суміш.
· Альдегіди: формальдегід, бетапропіолактон.
· Окисники: перекис водню, надоцетова кислота, дезаксон – 1 и «первомур « ( « С – 4»).
· Луги
· Спирти
· Поверхнево-активні засоби.
· Інші хімічні сполуки
· Стерилізація
- методи стерилізації:
1. Паровий метод.
2. Повітряний метод стерилізації.
3. Променева стерилізація..
4. Газовий метод.
5. Стерилізація хімічними речовинами.
6. Дезінсекція – це боротьба з комахами.
· Дератизація – поділяеться на профілактичну і знищувальну
· Імунізація
Дезінфекція
Дезінфекція - комплекс заходів, спрямованих на знищення або видалення з об'єктів патогенних мікроорганізмів.
Розрізняють два види дезінфекції - осередкову 1 профілактичну.
Осередкова дезінфекція розподіляється на поточну і заключну.
Поточну дезінфекцію здійснюють у безпосередньому оточенні
хворого або заразоносія з метою запобігання розповсюдженню
збудників інфекційних хвороб у довкіллі. Її проводить медичний
персонал ЛПЗ. Двічі на день проводять вологе прибирання із
застосуванням мийних засобів; Дезінфікують промаркований збиральний інвентар (посуд, відра, мочалки); предмети догляду за хворими знезаражують після кожного користування; білизну хворих у відділення збирають у бавовняні мішки або металеві баки з кришкою, після дезінфекції ці речі відправляють у пральню лікарні; речі хворого складають у мішок і відпра знезаражування; посуд, яким користувався хворий, знезаражують і миють; знезаражують автотранспорт, яким доставляли хворого.
Заключна дезінфекція - знищення збудника інфекційної хвороби в епідемічному осередку після госпіталізації, видужання, виїзду або смерті хворого. Її виконує дезінфекційна бригада, що звичайно складається з 2 - З працівників ( лікаря-дезінфекціоніста чи помічника епідеміолога і 1 - 2 дезінфекторів). Знезаражують збиральний інвентар ( віник, щитки, ганчірки), Відра і тази зовні попередньо зрошують дезрозчином. Сортують і збирають у щільні мішки речі, що підлягають камерній дезінфекції. Сміття, зібране в процесі роботи складають у відро і заливають розчином або спалюють. Після цього зрошують підлогу, знезаражують залишки їжі та посуд хворого. Обробляють стіни поблизу ліжка хворого, опалювальні батареї, плінтуси, меблі, поріг і двері кімнати. Обробляють інші кімнати та місця загального користування.
Профілактична дезінфекція - знищення збудників та тих об'єктах довкілля, на яких вони можуть з'явитися і призвести дозараження людей. Для цього проводять дезінфекцію питної води,нечистот, місць громадського користування, пастеризацію молока,підтримують санітарний режим у лікарнях, дитячих закладах,підприємствах харчової промисловості.
Для дезінфекції використовують фізичні та хімічні засоби знезараження.
Фізичні засоби:
1. Механічні засоби - чищення, вологе прибирання, прання, витрушування, провітрювання приміщень.
2. Термічні і променеві засоби - це використання високої або низької температури, висушування, ультразвуку, струмів ультрависокої частоти, надвисокочастотного , радіоактивного опромінення, освітлення ультрафіолетовими лампами. Це гаряче повітря або сухий жар; кип'ятіння; водяну пару; випалювання і прожарювання; спалювання; пастеризація - це прогрівання харчових продуктів до температури 70-80 С протягом 30 хв. або до 90 С протягом Зсек.; тіндалізація (повторна , дробна пастеризація) при температурі 56-58 С протягом 1 год. щодня впродовж 5-6 днів; холод: висушування; сонячне світло.
Хімічні засоби
Хімічний метод дезінфекції базується на використанні хімічних речовин або їх поєднання з мийними засобами.
1. Хлорвмісні засоби: хлорне вапно, хлораміни, дезам, гексахлор, дезеф, пантоцид.
2. Йод, бром та їхні сполуки. Дибромантин, йодоформ,
3 Похідні фенолу. Фенол, мильно-фенголова суміш,
4. Альдегіди: формальдегід, бета-пропіолактон
5.Окисники: перекис водню, над оцтова кислота дезоксон-1 «Первомур» ( «С-4»)
6. Луги
7.Спирти
8. Поверхнево-активні засоби
9. Інші хімічні сполуки
Контроль якості дезінфекційних заходів здійснюють дезінфекційні станції:- візуальний; хімічний; бактеріологічний
Стерилізація
Стерилізація - це звільнення об'єктів довкілля від усіх форм життя за допомогою фізичних та хімічних чинників.
Стерилізація медичних виробів - два етапи – достерилізаційний і власне стерилізація.
Перший стап - ретельне очищення їх від органічних решток.
Способи: ручний і механічний.
Контроль до стерилізаційної обробки: бензидинова, ортотолуїдтнова та амідопіринові проби.
З епідеміологічних міркувань одноразовий інструментарій після використання негайно утилізують.
У лікарнях створюються центральні стерилізаційні відділення.
Власне стерилізація проводиться такими методами.
1. паровий метод - здійснюють у парових стерилізаторах (автоклавах). При тиску пари 147кПа і температурі 120 витримка повинна становити 45 хв. А при тиску 196 кПа і температурі 132 С – 20 хв. У біксах без фільтра матеріали можуть зберігатися до 3 діб, з фільтром - 20 діб.
2. повітряний метод стерилізації - проводять у повітряних( сухо жарових) шафах. Необхідна експозиція при 160 С звичайно становить 2,5 год, при 180 С - 60 хв.
3. променева стерилізація – ß і y промені великої енергетичної сили дають виражений ефект. Використовується у промислових умовах.
4. газовий метод - застосовують для стерилізації об'єктів, які не можна піддавати термічній обробці. ( катетери, зонди). Проводять у газовій камері. Застосовують після ретельного провітрювання.
5. стерилізація хімічними розчинами - використовується головним
чином для знищення поверхневої мікрофлори на термонестійких
предметах ( полімерні матеріали, гумові рукавички).
Використовують перекис водню, над отцеву кислоту ( дезоксон- 1) і етиловий спирт.
Дезінсекція
Дезінсекція - це комплекс заходів і способів боротьби з комахами, серед яких є і переносники інфекційних хвороб.
Заходи поділяються на запобіжні ( профілактичні) та винищувальні.
Профілактичні - вживаються з метою перешкодити розмноженню. Проникненню 1 поселенню комах у природі, помешканнях, на тілі чи одязі людини а також харчових продуктах.
Винищувальні дезінсекційні заходи:
- механічні - виловлювання, витрушування, пило всмоктування
- фізичні - використання високих температур, спалювання,
прасування.
- хімічні - отруйні ( хлорорганічні, фосфорорганічні, карбам. ати,
піретроїди). Для знищення комах називають інсектицидами,
кліщів - акарицидами, личинок - ларвіцидами, їх яєць -
овіцидами, Використовують репеленти
- біологічні – використання макро- і мікрооргфнізмів що знищують комах. Приклад, для боротьби з личинками малярійних комарів використовують рибу гамбузію, білий амур, товстолобика.
Дератизація – комплекс заходів, мпрямованих на знищення шкідливих гризунів, які можуть бути джерелом або переносником інфекційних агентів.
Поділяється на профілактичну і знищувальну.
Методи винищування гризунів:
- механічний
- хімічний - використання ратицидів
- біологічний - використання патогенних бактерій
Три форми організації дератизаційних заходів – дератизація осередкову, одномоментну суцільну і планову суцільну.
Підвищення опірності організму до інфекції досягається шляхом створення специфічного імунітету
Штучний імунітет виробляється активно і пасивно.
Активний імунітет створюється після введення в організм препаратів, що містять антигени збудника. Називаються вакцинами.
Вакцинальним матеріалом служать живі і вбиті мікроорганізми, їх токсини та анатоксини.
До живих відносять вакцини проти туберкульозу, туляремії,
бруцельозу, поліомієліту, кору, краснухи, епідемічного паратиту,
сказу.
До вбитих - черевнотифозна, холерна, лептоспірозна,
кашлючна
Анатоксин - імунізуючим агентом виступає екзотоксин
збудника. Приклад: дифтерійний, правцевий, стафілококовий
анатоксини.
Пасивний імунітет - для його отримання використовують
сироватки і імуноглобуліни.
Профілактичні щеплення можуть здійснюватися планово,
позапланово і екстрено.
На кожну дтину заповнюють «Карту профілактичних щеплень» (форма №063/о). Імунізація дорослих зипусується в «Журналі облікпрофілактичних щеплень» (форма № 064/о). Статистична звітність - про проведені щеплення складається щомісячно за формою № 86-лік,
пояснююча записка один раз у квартал і річна.
Лутература
1.К. М. Синяк. В.М. Гирін. Епідеміологія з основами медичної паразитології. Київ. "здоров`я» 2001р стр 125 – 147
2. М.А. Андрейчин. В.С. Колча Епідеміологія.Тернопіль « Укрмедкнига» 2000 рік.стр 50-59; 152- 157; 320 -326
Комментарии
Отправить комментарий