Лисичанський медичний фаховий коледж Лекція № 6 для студентів IV курсу групи 4 А с/с 25.10.2021 р. Спеціальність: « Медсестринство в дерматології та венерології». Тема лекції: « Папулосквамозні дерматози». Викладач: Радченко І.І.

 

Лисичанський     медичний  фаховий коледж

Лекція  № 6   для студентів  IV  курсу 

                         групи   4 А с/с   25.10.2021 р.

                   

Спеціальність:   « Медсестринство в дерматології та венерології».

 

    Тема лекції:        « Папулосквамозні дерматози».

 

 

 

                                                                                     Викладач:  Радченко І.І.

 

 

План лекцій

1. До папулосквамозних дерматозів відносяться:

    - псоріаз   (psoriasis );

    - червоний плоский лишай   (lichen  rubber  planus );

    - пітиріаз рожевий  (pityriasis  rassea    eniбера ).

2. Псоріаз ( лусочковий лишай) – це хронічне рецидивне  захворювання, що характеризується гіперпроліферацією й ультраструктурними змінами власне шкіри, її  мікроциркуляторного русла.

3. Єтіологія, патогенез.

        Псоріаз належить до дерматозів незясованої етіології.

    Захворюваність на псоріаз становить   1- 3 % населення. Ризик занедужати     вищий у дітей,  батьки та інші родичі яких страждають або страждали на псоріаз.

        Захворювання починається  в будь якому віці, при цьому ранній початок є   передумовою тяжкого клінічного перебігу.  Пік захворюваності припадає на друге  десятиліття  життя,  після  -  на  другу половину пятого десятиліття.

         Є  багато патогенезу, але жодна з них не є загальноприйнятою.

4. Теорії етіопатогенезу псоріазу:

       1. Інфекційно-вірусна  -  ґрунтується на наявності продромальних симптомів і виявлені в сироватці крові специфічного псоріатичного  антигена,  аглютинін,  преципітатів.

       2. Теорія спадковості  -  успадкування частіше  відбувається по чоловічій лінії з ураженням суглобів.

       3. Ендокринна теорія  -  ґрунтується на виявлених  у пацієнтів з псоріазом різних ендокринних розладів, зміненні  клініки під  час  вагітності та  лактації.

       4. Нейрогенна теорія  -  на її користь свідчать  результати спостережень щодо виникнення та загострення процесу після нервовоемоційних перевантажень, стресів і певна ефективність у лікуванні хворих на псоріаз заспокійливих засобів.

       5. Теорія порушення обміну речовин – закордонні вчені називають псоріаз  холестериновою та епідермальним гіподерматозом,  оскільки при цій патології порушуються всі види обміну,  про  що свідчать наявність  гіперхолістеринемії, часте виникнення цукрового діабету в пацієнтів з псоріазом, добрий лікувальний   ефект без жирової та гіповуглеводної дієти.

       6. Енлимна  теорія  ґрунтується  на виявленні недостатності ферментних систем у термінальних капілярах сосочкового шару власне шкіри,  що         призводить до порушення  окисно0відновних процесів і продукції медіаторів запалення.

       7. Нуклеотидна теорія  -  саме  нуклеотиди впливають на процеси біосинтезу та проліферації клітин.

       8. Імунна теорія  -  ґрунтується на підвищенні рівня  LgC,    LgM  та   LgA в сироватці крові пацієнтів.

       9. Хімічна теорія  -  при псоріазі в надшкір’ ї  вивільняються протеази, що в подальшому провокують епідермальну проліферацію та відповідають за  запальні зміни.  Цю гіпотезу підтверджує також феномен  Koebner.

     10. Запальна теорія  згідно з цією теорією, запальний процес вважають первинним в еволюції псориатичних елементів.

5. Провокувальними  чинниками розвитку псоріазу є:

    -  емоційні стреси;

    -  зміна клімату;

    -  переохолодження ( зимовий сезон);

    -  фізичні вправи;

    -  зловживання алкоголем;

    -  перенесені гарячкові хвороби;

    -  наявність вогнищ хронічної інфекції;

    -  вживання деяких  лікарських засобів:  В – адреноблокаторів, не стероїдних  протизапальних препаратів.  Антималярийних препаратів, інтерферонів,  солей літію  тощо.

6. Клінічна картина псоріазу.  До анамнестичних даних, які можуть свідчити саме про наявність  псоріазу, належать  -  поява висипу після дії  провокувальних чинників, наявність  псоріазу  в  членів родини ( сімейний анамнез).

7. Клінічні різновиди псоріазу:

  А  -  Пустульозний псоріаз, який асоціюють з тютюнокурінням. Розрізняють дисемінований пустульозний псоріаз ( тип  Цимбуша),  що супроводжується підвищенням  температури тіла. І який пов’язують із застосуванням лікарських засобів і пустульозний псоріаз долоней і підошв (  тип  Барбера ),  що асоціюють із тютюнокурінням.

Б  -  Універсальний псоріаз  ( еритродермічний псоріаз),   формується за суцільного злиття елементів внаслідок дії подразнувальних чинників:  гарячі ванни,  механічне  подразнення шкіри, автоінтоксикація, надмірна інсоляція, стрес,  невідповідне лікування, недотримання лікарських рекомендацій.

В  -  Ексудативний псоріаз  при  ньому формуються  вузлики з вираженою ексудацією, мокнуттям, з утворенням лусочко-кірок і серозних кірок у значній  кількості.  Цей псоріаз нерідко локалізується у великих  складках шкіри (  пахвових, підгрудними  залозами з  мацерацією,  мокнуттям і  утворенням серозних кірок.

Г  -  Себорейний псоріаз  має появу висипу в себорейних ділянках:  волосиста частина голови, носогубні складки, груди, між лопаткова ділянка, завушна ділянка -  в пацієнтів хворих на себорею.

 

 

Література

 

1. М.Б. Шегедин,  Т.О.  Нужна.  «Дерматологія, венерологія та клінічна оцінка результатів  лабораторних досліджень».  Київ. ВСВ. «Медицина» 2010 р.

Стор. 120 – 135.

 

2. М.Б.Шегедин,   М.М. Зайченко,   Я.О.  Зайченко.  « Медсестринство в дерматології і венерології». Київ. Медицина 2008 р.  стор. 64 – 70.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021 рік

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Радченко І.І. Предмет: Репродуктивне здоров’я та планування сім’ї Дата: 27.10.2020р. Група: 3-А с/с Практика. Тема: Внутрішньоматкові контрацептиви (ВМК).

РадченкоІ.І. 21.10.2020р. група 3-А С/С лекція Тема. Внутрішньоматковий контрацептив ( ВМК)

Практичне заняття №1 для студентів 4 курсу, групи 4 – А с/с 23.09.2021р. Спеціальність: «Медсестринство в дерматології та венерології.» Тема заняття: Розділ 2. Хвороби шкіри та її придатків: « Короста. Педікульоз.» Викладач: Радченко І.І.